Vin till fisk och skaldjur

Vin och fisk är en oslagbar smakkombination, men det kan vara svårt att välja rätt vin. Vitt vin är att föredra men för vissa fiskrätter passar faktiskt rött vin lika bra. Såhär kombinerar du bäst.

 

Hos vinåterförsäljaren http://www.vingruppen.se/wineagency/ kan man läsa mer om vin och hitta gott vin av kvalitet som fungerar till olika fiskrätter. Beroende på vilken fiskrätt som serveras ska man välja en viss typ av vin. Man ska utgå efter att kraftiga smaker i maten klarar av kraftiga typer av vin och tvärtom. Dessutom ska man tänka på hur fisken är tillagad och kryddad. Oftast är det vitt vin som gäller och då gärna krispiga vita sorter, men även rosé kan fungera bra.

 

Rött vin kan man också dricka till fisk, men enbart i vissa fall. Enligt Aftonbladet gäller det för kombinationen rött vin och fisk att man kompletterar fisken med ingredienser som passar med det röda vinet. Detta kan vara tillbehör som rotsaker, svamp, fläsk, bönor, svarta oliver eller någon ost som exempelvis parmesan. Några rätter som passar överraskande bra tillsammans med rött istället för vitt vin är ugnsbakad lax eller stekt fisk. En annan förvånande kombination är rosébubbel tillsammans med matjessill. Man ska inte vara rädd för att testa nya smaker, det kan hända att något blir överraskande gott.

Olika sorters vin till olika sorters fiskrätter

Vinjournalen skriver att olika sorters viner serveras till olika sorters fet och mager fisk. Nedan löper en lista att utgå från.

 

  • Fet fisk. Fisk som exempelvis lax, röding och makrill passar tillsammans med vin som har hög fruktsyra. Smaktypen får gärna heta friskt och fruktigt, eller friskt och bärigt om det är rosé som ska drickas.
  • Grillad fisk. För grillad fisk passar vitt, men också rött vin bra. Det röda vinet ska då vara mjukt och bärigt. Föredrar man rosé så går det också. Just grillade fiskrätter är otroligt enkla att kombinera med dryck.
  • Mager fisk. För mager fisk passar lite lättare viner av typen friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt. Stekt vit eller mager fisk passar med fatlagrat vitt vin, gärna chardonnay.
  • Till skaldjur passar både rosévin och vitt vin av smaken friskt och fruktigt. Här kan man välja vin med lite sötma, men det är en smaksak. Mousserande vin passar också mycket bra. Är skaldjuren halstrade passar fylligt och smakrikt vin.
  • Kräftor. Kräftor har ofta sälta och därför passar ett vin med lite sötma, gärna friskt och fruktigt med en sötmaklocka på mellan 3–5.
  • Till ostron passar främst champagne men även fruktiga citrusviner som Sauvignon Blanc. Dessa typer av vin framhäver ostronens smak mycket bra.
  • Friterad fisk. För friterad fisk passar mousserande vin bäst.
  • Till fisksoppa passar de flesta typerna av vitt vin. Allra bäst gör sig smaker som sauvignon blanc, pinot blanc och gris eller lätta och bäriga röda viner. Till en fransk fisksoppa med grönsaker passar ett friskt och fruktigt vitt vin, för en klassiska bouillabaisse passar rosévin eller torrt vin och till en kryddstark thaisoppa ska man bryta av med något syrligt, som chenin blanc.