Vin och lax, traditionellt eller nytt?

Visst kan du ha både rödvin, rosévin eller mousserande vin till laxen. Att man endast ska ha vitt vin till fisk är en idag förlegad tanke, och det finns många laxrätter som gör sig ännu bättre ihop med ett rött eller mousserande vin. Våga prova något nytt.

Vitt vin till fisk har man hört i alla tider, men finns det verkligen inga undantag? Måste man ha vitt vin bara för att det serveras fisk? Nej, man behöver inte endast och uteslutande hålla sig till vita viner. Beroende på hur fisken tillagas så kan man variera vinet också. Lax, som är en fet fisk kan tillagas på många olika sätt och med ännu fler kryddvariationer, men man ska inte se till enbart laxen. I valet av vilket vin till maten man vill ha bör man också ta hänsyn till laxens tillagningsmetod och vad som mer serveras, det vill säga kryddningen och tillbehören.

Tips om vin och fisk

I Expressen delar man med sig av en del smarta tips om hur man kan matcha lax med vinet på ett gott och enkelt sätt. Bland annat skriver man om hur det finns några generella stolpar att känna till. Till exempel som att en fetare fisk som lax gör sig bäst till ett vitt vin med hög fruktsyra, ett friskt och bärigt rosévin eller ett rött vin som är mjukt och bärigt i smaken. När man grillar lax är ett rött vin oftast att föredra eftersom det blir mer köttig smak på fisken efter grillen. Det röda vinet har en tyngre smak än det vita, och smakupplevelsen ihop med en bit grillad lax blir suverän.

Kontraster mellan mat och vin

För en spännande och modern touch kan man även ha mousserande vitt vin eller mousserande rosévin eftersom det skapar en perfekt kontrast till laxen och upplevs som nytt och fräscht. När det gäller rå lax som exempelvis sushi är mousserande vin alltid att föredra. Serverar du rökt lax så går denna bäst ihop med ett torrt vitt vin med blommig smak. Med andra ord: Se upp för röda viner och rökt lax. Röda viner innehåller garvämnen, tanniner, som ger det röda vinet en del av sin smak. Just tanniner ihop med rökta aromer har en liten benägenhet att smaka metall.

Som alltid när det kommer till mat och dryck så är det en spännande upplevelse att prova något nytt. Vem vet, du kanske får en ny favoriträtt på köpet!