Tillaga fisken direkt

Nyfångad abborreKan man tänka sig något härligare än att tillaga fisk direkt efter att man dragit upp den? Men att tillaga helt färsk fisk är inte samma sak som att steka något man köpt i fiskaffären. Därför finns det några sake som man bör känna till.

Att fiska är ett populärt nöje i Sverige, inte minst under sommaren och den tidiga hösten. Om fiskelyckan är med en kan det vara lockande att tillaga fångsten direkt, på stormkök eller över öppen eld. Det är en smakupplevelse utöver det vanliga, om man gör det på rätt sätt. Dessvärre är kunskapen om hur man går till väga inte så stor.

Lars Erik Hansen är pensionär, men tidigare arbetade han som kocklärare. Dessutom är han en passionerad flugfiskare. Han delar med sig av sina bästa råd i en artikel i Sundsvalls tidning.

  1. För det första: fisk är ett ömtåligt livsmedel. Nyfångad fisk ska förvaras i en luftig korg eller i en kylväska med klampar. Förvara inte fisken i en plastpåse, och lägg den heller inte på marken. I jorden finns mikroorganismer som kan angripa fisken, och man bör inte utsätta nyfångad fisk för direkt solljus.
  2. Du kanske tror att fisken är godast direkt när du tagit upp den är vattnet. Lars Erik Hansen skulle säga att du har fel, i alla fall om du har tänkt steka fisken i panna. Färsk fisk som inte legat i kylskåp eller kylväska en stund är stel, och därför svår att steka på båda sidor.
  3. Däremot kan man baka fisken i folie när den är nyfångad. Den ska bakas på glödbädd, inte i eld. Vissa fiskar kan också grillas på pinne.
  4. Först ska fisken dock rensas. Skär bort gälarna och ta bort blodranden. Var försiktig så att du inte punkterar gallblåsan.
  5. Om du har fått upp en harr, sik eller någon annan fisk som behöver fjällas, gör det direkt så att du inte får fjäll i hela köket. Men rensa den först, då blir fjällandet lättare.