Snabba fiskrätter

Fisk kan vara riktig snabbmat. Även om du är en livspusslande småbarnsförälder kan du laga näringsriktiga och goda rätter. Följ bara våra tips.

Skulle du vilja äta mer fisk, men tycker att det är krångligt och tidsödande att laga till den? Kanske är du småbarnsförälder, och då är tid en bristvara. Det har vi förståelse för. Men det finns många fiskrätter som går snabbt att göra. Här har vi samlat några förslag.

Kokt torsk med smält smörVarför inte en klassiker?

En riktig klassiker när det kommer till fiskrätter är kokt torsk, som tyvärr inte serveras så ofta längre. Det är en rätt som kan varieras på många sätt. Allra mest klassiskt är att servera torsken med kokt potatis och äggsås, men om det känns för ambitiöst räcker det med smält smör. Koka torskfilé tillsammans med ett lagerblad och några svartpepparkorn i några minuter. Potatis är en av de mest näringsrika vegetabilierna som finns, men vill man variera rätten kan man servera torsken med ris. Det är klassisk kroppsbyggarmat, men de hoppar över såsen.

Kokt torsk kan också varieras så att det blir en riktig festmåltid. Här finns ett exempel, men variationsmöjligheterna är egentligen oändliga.

Några modernare förslag

  1. Lax i ugn med spenat. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs bladspenat i smör eller olja och lägg i en ugnssäker form. Lägg på bitar av laxfilé, och krydda med salt, peppar och rosmarin. Ställ in i ugnen och tillaga i ungefär 15 minuter. Koka under tiden potatis. Rätten kan serveras med crème fraiche, gräddfil eller färdig kall sås, t.ex. Kelda citronsås.
  2. Bakad potatis med laxröra. Bakad potatis är en annan klassiker, som ofta serveras med Skagen- eller tonfiskröra. Här är en annan variant: krydda naturell kvarg med salt och peppar, klipp ner krasse eller dill och vänd ner varmrökt lax i småbitar. Servera med potatis som bakats i 40 minuter på 175 graders ugnsvärme.
  3. Potatispizza med lax. Lax på pizza förekommer inte i Italien, men det gör faktiskt potatis. Skiva potatis tunt, koka i två minuter och låt rinna av. Bred kvarg på en färdig pizzabotten, lägg på potatisskivorna och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen, på 250 graders värme, i åtta till tio minuter. När pizzan kommer ut ur ugnen, lägg på tunna skivor av rimmad lax och färsk bladspenat. Servera genast.
  4. Pokebowl är en av de senaste årens största mattrender, och har den stora fördelen att det går att förbereda det mesta dagen innan. En variant med lax kan se ut så här: koka rundkornigt ris, helst sushiris, enligt anvisningarna på förpackningen. När riset är färdigt, slå över två matskedar mirin och låt det svalna. Gör en marinad av en del mirin, en del sesamolja, och två delar japansk soja. Smaksätt med pressad lime, finriven ingefära, färsk chili eller annat som du tycker är gott. Skär lax i centimeterstora bitar och marinera i blandningen minst åtta timmar. När det blir dags att servera, lägg riset i skålar, lägg laxbitarna ovanpå och toppa med t.ex. kimchi, avokado, bitar av gurka eller morot och rostade sesamfrön. Har man olika smak i familjen kan vara och en välja sin topping.