Rött och vitt passar till fisk

Det är inte helt lätt att välja vin som passar till fisk. Många har nog hört att vitt vin och fisk gifter sig bra, vilket stämmer till viss del. Men faktum är att rött vin också kan passa alldeles utmärkt till fiskrätter av olika slag.

Det finn egentligen inga vattentäta tips kring vad som passar till vad. Egentligen handlar det mycket om tycke och smak. Köp middagens vin online, och ta din tid med att läsa på vilka sorter du klickar hem. Mycket trevligare än att köa och trängas på systembolaget. Här ger vi våra bästa tips kring vin och fisk.

Tänk inte fisk och vitt vin

Nej, du ska inte tänka att vitt vin och fisk gifter sig bäst, för så är inte fallet. Faktum är att rött vin passar minst lika bra till fiskrätter av olika slag. I en artikel från Sveriges Radio skriver man du istället ska utgå från rättens helhet när du kombinerar den med vin. Oftast är det inte huvudråvarans om ger mest smak till rätten, utan alla dess tillbehör. Så ta ett vin som passar till detta, vitt som rött. Är maträtten magrare och lättare så passar ofta mindre fylliga viner till, oms har en högre fruktsyra. Men om maten är tyngre och fetare rätt, så passar det utmärkt med mer smakrikt vin.

Klassikern lax – det ska du dricka till

Något som inte är helt lätt är att bestämma vilken typ av vin som du ska drick till lax, som du kan laga i mänger av olika former, men olika smakkombinationer till. Och likaså gäller principen här som innan. Låt de dominerande smakerna bestämma vinet till. I en artikel från AlltomMat tipsas det om 10 viner som passar till lax, både röda och vita. Det är bland annat viner med druvorna Riesling, Chardonnay, Chenin Blanc, Syrah, Pinot Noir som läggs fram.

Här följer lite mer vintips, från TV4 Nyhetsmorgon.