Glöm inte att stoppa nyttig fisk i matkassen

Något som många behöver äta mer av är fisk! Det är inte bara gott, det är nyttigt också och dessutom enkelt att tillaga. Men all fisk är inte bra att äta ur miljösynpunkt. Här får du tips och råd kring mat från havet som fisk och skaldjur. 

Se till att stoppa fisk i din matkasse, eller köp en färdig från www.matkasse.nu, där finns bra fiskrätter i många kassar. Här tipsar vi om att du ska äta mer fisk, men äta rätt fisk och med gott samvete. För allt som fiskas upp ur våra hav är inte bra att stoppa i sig, varken för mångfald eller människa. Vi håller nämligen på att fiska ur våra hav. Samtidigt är fisk nyttigt för oss.

Variera fiskrätter och ät oftare

många kan tycka att det är tråkigt och svårt att laga fisk, men faktum är att det är väldigt lätt att laga och dessutom lätt att variera. Du kan äta fisk som fiskburgare, som fiskkakor, i wok, i grytor och soppor, panerad fisk, ugnsbakad fisk eller rå fisk, tipsar Livsmedelsverket om, och de rekommenderar dig att äta fisk oftare, så ofta som 2-3 gånger per vecka, men då bara miljömärkt fisk.

Fisk att äta

Vilken fisk är grön att äta? I en artikel från Metro går man igenom just detta. Bland annat är Lax som är ACS_ eller Krav certifierad är bra, likväl torsk med samma märkning. Sill går att äta i alla dess former och nordhavsräkan är okej om den är MSC-certifierad. Såhär skriver man även i artikeln, glädjande nog:

 ”I år finns tre av fyra arter i fiskeguiden som gröna alternativ. Det är en ökning från i fjol då sex av tio arter låg på grönt ljus.”

Fiska att avstå

Det finns dock massor av fisk som du bör avstå för miljöns skull, och för din egen skull då de kan innehålla höga halter miljöföroreningar. Dessa fiskar kan till och med komma att försvinna om vi inte slutar fiska upp och äta dem. På Naturskyddsföreningen kan du läsa om rödlistade fiskar, och några av dem är till exempel haj, havskatt, vild hälleflundra, marulk, svärdfisk och tonfisk.