Fisk och skaldjur vid graviditet
Fisk och skaldjur är på många sätt nyttig mat. Men de kan också innehålla miljögifter. Vissa hävdar att det inte är bra att äta denna typ av livsmedel när man är gravid, men har de rätt? Vad anser experterna?
Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, och att alternera mellan fet och mager fisk. Mat från hav och insjöar innehåller D-vitamin, jod, selen och inte minst omega-3. Sammantaget minskar dessa ämnen risken för flera olika sjukdomar.
Vissa fiskar innehåller dock stora mängder miljögifter. Det gäller framför allt lax, öring, strömming och annan fet fisk från Östersjön, som kan innehålla stora mängder dioxiner eller PCB. Dessa ämnen är fettlösliga, och det är därför som de lagras i fiskarnas kött. Om du enbart äter fisk som är köpt i affär behöver du inte oroa dig, eftersom den lax som säljs kommer från Atlanten eller Stilla Havet, och sillen är fångad på västkusten. Vildfångad fisk från Östersjön eller de svenska älvarna kan dock ha höga halter av giftiga ämnen. Vissa svenska sjöar har också höga halter av poly- och perfluorerade alkylsubstanser i vattnet. Kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor för att ta reda på om detta gäller någon av sjöarna i din kommun.
Råd kring fisk och graviditet
Gravida eller ammande kvinnor, och barn upp till 18 års ålder, bör inte äta fisk som kan innehålla höga halter av PCB eller dioxin oftare än två till tre gånger per år. Förutom fet fisk från Östersjön gäller denna rekommendation även sik från Vänern och Vättern, samt röding från Vänern. Däremot är det inte farligt för gravida att äta fisk i största allmänhet. Snarare tvärt om, för fisk är något av det nyttigaste man kan äta.
Mer om hur ofta man kan äta fisk, och om vilka vattendrag man bör undvika fisk från, finns att läsa på Livsmedelsverkets sajt.